Ciasto z rabarbarem
Mam dziwne wrażenie, że zadziwiająco dużo pojawia się tutaj przepisów na ciasta. Paradoksalnie może dlatego, że… mało pieczemy. Dlatego jeśli już pieczemy, to bardzo starannie dobieramy przepisy – muszą być pewne i mało pracochłonne! Tym razem najprostsze, najtańsze i najszybsze ciasto owocowe. Po upieczeniu go pierwszy raz, stwierdziłam ze zdziwieniem – oto upiekłam biszkopt! Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 2 jajka
- 150 ml cukru (trochę więcej niż pół szklanki)
- 150 ml mąki pszennej (około 100 g)
- 50 g zimnego masła, z lodówki
- cukier perłowy lub demerara, do posypania
Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę (można oczywiście użyć dowolnych owoców). Formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę (używam końcówek miksera do ubijania białek). Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać (ja w stresie, że nie wyroście dodaje jednak małą łyżeczkę proszku do pieczenia). Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią rozłożyć kostki rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego masła (najlepiej kroić je łopatką/nożem do krojenia sera żółtego). Wierzch posypać cukrem perłowym lub demerara, a jak ktoś lubi to dodatkowo cynamonem.
Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Podawać ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.