Rolada z mięsa mielonego
To wyjątkowo prosty przepis i bardzo efektowny. Mam wrażenie, że szybciej się go robi niż opisuje. ;) O ile pamiętam, widziałam kiedyś podobny przepis w telewizji i to on stał się inspiracja do wersji ze szpinakiem. Jednak to co zawiniemy w tej roladzie może być naszą radosną inwencją! Ja dawałam też ugotowany makaron z papryką konserwową. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno do chleba :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (może być indyk lub cielęcina)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 sucha bułeczka
- 1 jajko
- łyżka oleju
- garść pistacji
- zółty ser pokrojony w paseczki
- przyprawy – pieprz, sól, majeranek, pieprz ziołowy, czubrzyca, czosnek niedźwiedzi
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka mąki
- łyżka masła do smażenia
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Najpierw przygotujemy nadzienie – czyli szpinak. Mrożony szpinak wrzucamy do garnka i na małym ogniu czekamy aż zmieni konsystencje. Następnie chwilę smażymy żeby odparowała woda. Dodajemy łyżkę masła i wyciśnięty przez praskę czosnek – jeden duży ząbek. Smażymy znowu kilka minut. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany – jeśli ją akurat mamy w domu), łyżkę mąki i przyprawy (sól, pieprz, ulubione zioła). Dodajemy to wszystko do szpinaku intensywnie mieszając. Teraz zostawiamy żeby sobie jeszcze trochę popyrkał, od czasu do czasu mieszamy. Ważne żeby spróbować czy jest dostatecznie doprawiony – możemy jeszcze dodać sól i inne przyprawy.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, suchą bułeczkę namoczoną w wodzie i odciśniętą , drobno pokrojoną cebulkę, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, przyprawy, garść pistacji i łyżkę oleju (bardzo ważne – dzięki niemu mięso będzie miało lepszą “strukturę”). Oczywiście możemy też użyć orzechów włoskich albo ziemnych. A zamiast czerstwej bułeczki otręby lub płatki owsiane. Pełna dowolność w komponowaniu smaków! Na koniec dodajemy przyprawy.
Następnie wyrabiamy mięso ręką aż do połączenia składników.
Przygotowujemy foremkę na roladę – najlepiej żeby była podłużna i wyłożona papierem do pieczenia.
Mięso rozkładamy na folii lub silikonowej macie – formujemy prostokąt o grubości ok 1 cm. Następnie na mięso rozsmarowujemy szpinak – tak żeby zostawić ok 2 cm dookoła samego mięsa. Układamy żółty ser i formujemy roladę. Dzięki temu, że mamy woreczek/matę będzie nam łatwiej zawinąć. Na koniec uciskamy brzegi – tak żeby nie wyciekł nam farsz podczas pieczenia. Pamiętajmy, że długość rolady musi być dopasowana do długości foremki.
Mój sposób na włożenie do foremki: przykrywam mięso papierem do pieczenia, a następnie nakrywam foremką i szybkim ruchem odwracam razem z matą. :)
Na koniec posypujemy bułką tartą i dajemy kilka plasterków masła na wierzch.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku – 180 stopni przez ok. 45 minut do godziny. Zależy jakie mięso – indyk będzie szybciej gotowy.
Możemy podawać na ciepło na przykład z pyzami lub ziemniakami – lub też serwować jako przekąskę na zimno.