Różowe śledzie najlepsze na świecie rozowe sledzie degusto - przepisy smaczne i proste

Różowe śledzie najlepsze na świecie

Przepis pochodzi z… radosnej improwizacji Kasi mamy. Efekt końcowy był taki, że prawie wylizywaliśmy słoiczek w którym dostaliśmy śledzie! A więc do dzieła… stwórzmy razem to arcydzieło!

Składniki:

  • 6 płatów śledzi słonych (nie z octu)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majonezu – najlepiej Kielecki
  • 2 łyżki ostrej musztardy (Dijon)
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
  • 2 łyżki keczupu – może być ostry
  • 4 suszone pomidory zalane oliwą
  • przyprawy – pieprz, papryka słodka
  • nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z ćwiartki cytryny

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w plasterki – dość cienkie. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić żeby zmiękła cebula na pół godziny.  Na końcu dodać oliwę i wymieszać.

Sos:

Majonez, musztardę, keczup i powidła wymieszać razem. Dodać przyprawy – powinno być dość pikantne. Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki  i cebulę z jabłkiem.

Śledzie pokroić w paseczki ok. 1 cm. Wymieszać z sosem.

Różowe śledzie najlepsze na świecie rozowe sledzie 1 degusto - przepisy smaczne i proste

1 thought on “Różowe śledzie najlepsze na świecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.