Różowe śledzie najlepsze na świecie
Przepis pochodzi z… radosnej improwizacji Kasi mamy. Efekt końcowy był taki, że prawie wylizywaliśmy słoiczek w którym dostaliśmy śledzie! A więc do dzieła… stwórzmy razem to arcydzieło!
Składniki:
- 6 płatów śledzi słonych (nie z octu)
- 2 średnie jabłka
- 2 małe cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki majonezu – najlepiej Kielecki
- 2 łyżki ostrej musztardy (Dijon)
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- 2 łyżki keczupu – może być ostry
- 4 suszone pomidory zalane oliwą
- przyprawy – pieprz, papryka słodka
- nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sok z ćwiartki cytryny
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w plasterki – dość cienkie. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić żeby zmiękła cebula na pół godziny. Na końcu dodać oliwę i wymieszać.
Sos:
Majonez, musztardę, keczup i powidła wymieszać razem. Dodać przyprawy – powinno być dość pikantne. Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki i cebulę z jabłkiem.
Śledzie pokroić w paseczki ok. 1 cm. Wymieszać z sosem.
muszę koniecznie spróbować, wydaja mi sie, ze beda przepyszne!!
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com