Serowe paluszki z ciasta francuskiego
Dziś przepis na francuskie paluszki, jaki znaleźliśmy kiedyś w sieci – niestety już nie pamiętamy gdzie oczywiście na blogu Moje wypieki ;))
Składniki:
- 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
- starty ser żółty, dowolna ilość
- papryka lub inne przyprawy do smaku (oregano, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie lub kminek jak ktoś lubi)
- 1 roztrzepane jajko – do posmarowania
Wykonanie:
Na blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera żółtego, do smaku doprawić papryką i innymi przyprawami. Ser lekko przycisnąć do ciasta, aby się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie – posmarować jajkiem, na górę zetrzeć ser, i doprawić przyprawami. Ser lekko przycisnąć do ciasta.
Przygotowane ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paski szerokości około 1,5-2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując 2 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.
Piec w temperaturze 190ºC z termoobiegiem aż będą rumiane (ok. 15 min).
Zrobiłam pewnego dnia, gdy miałam niespodziewanych gości. Wszystkim smakowały, znikneły z talerza nim ostygły.