Pierogi z kaszą i grzybami
Chyba wszyscy lubią pierogi. Do niedawno było to dość tradycyjne danie – ruskie, z grzybami, z mięsem. Ale dlaczego nie poeksperymentować? Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami już dawno chcieliśmy zrobić – wreszcie się udało! I jeszcze jedna uwaga – takie pierogi muszą być tłuste!
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 1 opakowanie tłustego białego sera (ok 275 g)
- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki usmażonej słoniny z cebulką
- 1 jajko
- przyprawy – pieprz, sól, bazylia, zioła które lubisz
- masło i olej do smażenia
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- letnia woda – tyle ile zabierze
Wykonanie:
Zaczynamy od farszu. Cebule drobno pokrój i usmaż na masełku z dodatkiem oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony drobno czosnek i posiekane w drobną kostkę pieczarki. Dodaj nieco soli do smaku.
Kasze gryczaną gotuj według przepisu na opakowaniu. Wrzuć kaszę do miski i gdy nieco przestygnie dodaj cebulę z pieczarkami, pokruszony ser, jajko i dwie łyżki skwarek z cebulką. Dodaj przyprawy i wyrób masę ręką. Gotową masę odstaw do lodówki.
Teraz zabieramy się za ciasto. Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Wody dodajemy ok. 1,5 szklanki – ale to zależy od mąki. Ciasto powinno odstawać od ręki.
Wyrobione ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj farsz, zlepiaj i gotuj. Do wody w której będziesz gotować pierogi dodaj soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj jeszcze chwilkę po wypłynięciu na powierzchnię.
Podawaj koniecznie ze skwarkami i z cebulką :)