Kurczęta w śmietanie
Tym razem przepis z długą tradycją w moim domu. Pochodzi jeszcze od mojej babci. Dzięki śmietanie dodanej pod koniec pieczenia uzyskamy aksamitny sos i mięso kurczaka rozpływające się w ustach. Polecam!
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por – tylko biała część
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwone jabłko
- przyprawy – rożne zioła (co kto lubi – np. majeranek, oregano, pieprz ziołowy), łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki wody
- 3 plasterki masła
- pól małego kubeczka śmietany 30% *
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokrój w plasterki, jabłek nie obieraj ze skórki i też pokrój w plasterki (będzie ładnie wyglądać z czerwoną skórką). Na dnie żaroodpornego naczynia (koniecznie z przykrywką!) wysyp połowę pokrojonych warzyw. Na tym ułóż udka (wcześniej dokładnie je umyj), pomiędzy udka włóż plasterki jabłek. Wszystko posyp przyprawami i oprósz mąką. Następnie wysyp pozostałe warzywa i przykryj nimi dokładnie mięso.
Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, można też na całą noc.
Przed włożeniem do piekarnika wlej pół szklanki wody i rozłóż plasterki masła. Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok godzinę. Po godzinie odkryj pokrywę naczynia i wlej śmietanę i podpiecz jeszcze ok 20 minut. Smacznego!
* mamy dwie sprawdzone śmietany: Pilos albo Zott (Łaciata się nam kiedyś zważyła)
** w podobny sposób można upiec karkówkę albo żeberka :)