Tarta tatrzańska
Oto ONA! Tarta dla której poszukiwaliśmy przepisu na idealne kruche ciasto! Tarte z bundzem i bryndzą jedliśmy w Karczmie Polany w Kościelisku. I to nie raz! Od dawna chcieliśmy ten cudowny smak odtworzyć w domu. Wreszcie się udało! Zdradzimy Wam ten sekret!
Składniki:
- bundz (ser owczy) – 400g
- bryndza – 250g
- 180ml kwaśnej śmietany
- 2 jaja
- suszona żurawina
- tymianek, sól, pieprz
Wykonanie:
Dokładny przepis na nasze fantastyczne kruche ciasto znajdziesz TUTAJ.
Bundz pokrój w kostkę, jaja wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą pieprzem i tymiankiem. Dodaj żurawinę i wymieszaj.
Na podpieczonym spodzie tarty rozłóż sery (najpierw bunc, a na nim bryndzę), zalej przygotowaną zalewą z jaj i śmietany i do piekarnika (180 stopni, ok. 30 minut). Jeśli masz świeży tymianek, to dorzuć kilka gałązek na wierzch tarty przed włożeniem do piekarnika.