Tagliatelle z łososiem
To chyba najbardziej klasyczny ze sposobów podania łososia. Idealny smak: łosoś + śmietanka + makaron, i banalnie proste wykonanie.
Składniki (dla 2ch osób):
- 200-300g łososia wędzonego na zimno
- 1-2 ząbki czosnku
- 200ml śmietany 30%
- tymianek, pieprz i inne ulubione przyprawy
- łyżka oliwy z oliwek lub masła
- makaron tagliatelle, ew. papardelle
- parmezan lub inny twardy ser dojrzewający (np. litewski dziurgas)
Wykonanie:
Łosoś koniecznie wędzony na zimno. bo z wędzonego na gorąco zrobi się papka. Można też zastąpić łososia krewetkami – wychodzi co najmniej równie pyszne.
Na patelni rozgrzej oliwę (nie używaj do łososia zwykłego oleju, bo kiepsko znosi takie towarzystwo). Dodaj rozgnieciony czosnek, gdy się lekko zrumieni dodaj łososia pokrojonego w słupki lub kostkę, tymianek i pozostałe przyprawy. Solić nie trzeba – łosoś będzie miał aż nadto soli.
Równolegle zacznij gotować makaron – żeby na koniec sos nie czekał. Przy okazji słówko na temat gotowania makaronu: po pierwsze im więcej wody tym lepiej, po drugie nie dodawaj do wody oleju, bo to utrudnia wchłanianie wody w trakcie gotowania, a potem połączenie się sosu z makaronem.
Smaż łososia na średnim ogniu, mieszając delikatnie. Gdy łosoś zrobi się blado-różowy zalej wszystko śmietaną i delikatnie mieszaj aż do zagotowania (sos zacznie wtedy lekko gęstnieć).
Gotowy sos wyłóż na makaron i posyp startym parmezanem. Jeśli wolisz, możesz wymieszać makaron z sosem przed nałożeniem na talerz – należy wtedy dodać do sosu niezbyt dokładnie odcedzony makaron. Ta pozostała na nim odrobina wody z gotowania ułatwi połączenie się z sosem.
szybkie danie, ale trochę za mdłe. Czegoś mu brakuje, choć specjalostą nie jestem więc nie wiem czego ;)
Może przypraw? Zaraz uzupełnię przepis. :)