Tagliatelle z łososiem tagliatelle z lososiem degusto - przepisy smaczne i proste

Tagliatelle z łososiem

To chyba najbardziej klasyczny ze sposobów podania łososia. Idealny smak: łosoś + śmietanka + makaron, i banalnie proste wykonanie.

Składniki (dla 2ch osób):

  • 200-300g łososia wędzonego na zimno
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200ml śmietany 30%
  • tymianek, pieprz i inne ulubione przyprawy
  • łyżka oliwy z oliwek lub masła
  • makaron tagliatelle, ew. papardelle
  • parmezan lub inny twardy ser dojrzewający (np. litewski dziurgas)

Wykonanie:

Łosoś koniecznie wędzony na zimno. bo z wędzonego na gorąco zrobi się papka. Można też zastąpić łososia krewetkami – wychodzi co najmniej równie pyszne.

Na patelni rozgrzej oliwę (nie używaj do łososia zwykłego oleju, bo kiepsko znosi takie towarzystwo). Dodaj rozgnieciony czosnek, gdy się lekko zrumieni dodaj łososia pokrojonego w słupki lub kostkę, tymianek i pozostałe przyprawy. Solić nie trzeba – łosoś będzie miał aż nadto soli.

Równolegle zacznij gotować makaron – żeby na koniec sos nie czekał. Przy okazji słówko na temat gotowania makaronu: po pierwsze im więcej wody tym lepiej, po drugie nie dodawaj do wody oleju, bo to utrudnia wchłanianie wody w trakcie gotowania, a potem połączenie się sosu z makaronem.

Smaż łososia na średnim ogniu, mieszając delikatnie. Gdy łosoś zrobi się blado-różowy zalej wszystko śmietaną i delikatnie mieszaj aż do zagotowania (sos zacznie wtedy lekko gęstnieć).

Gotowy sos wyłóż na makaron i posyp startym parmezanem. Jeśli wolisz, możesz wymieszać makaron z sosem przed nałożeniem na talerz – należy wtedy dodać do sosu niezbyt dokładnie odcedzony makaron. Ta pozostała na nim odrobina wody z gotowania ułatwi połączenie się z sosem.

Tagliatelle z łososiem tagliatelle z lososiem 1 degusto - przepisy smaczne i proste

2 thoughts on “Tagliatelle z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.