Bułki idealne

Przyznam się szczerzę, że chleby to nam wychodzą w domu całkiem zgrabne. Za to do bułek zupełnie nie mamy ręki i przepisu… Do czasu!

Na szczęście mamy zdolną koleżankę, która ma też bloga kulinarnego i to dzięki jej przepisowi na bułeczki okazało się, że jest dla nas nadzieja. Przepis Marioli znajdziecie na blogu Lamarida. Marek trochę pozmieniał – po doświadczeniach z pieczeniem chleba ma zawsze kilka pomysłów jak zmieniać inne przepisy. Teraz kombinuje, jak stworzyć bułki idealne na zakwasie…

A dlaczego te bułki tak nas zachwyciły? Są idealne! Chrupiąca skórką, miękkie wnętrze i ogromne dziurki w idealnym cieście. Musicie też zrobić!

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej (można też eksperymentować z dodawaniem innej – u nas następnym razem poleci trochę kukurydzianej
  • 30 g drożdży świeżych (+pół łyżeczki cukru do zaczynu) lub opakowanie drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/4 szklanki (300 ml) ciepłej wody (nie gorącej!)

Wykonanie:

Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw trzeba zrobić zaczyn – drożdże, ciepła woda, pół łyżeczki cukru i pół szklanki mąki – wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Gdy zaczyn zacznie ładnie pracować, do dużej miski wrzuć pozostałe składniki – sól i 2 szklanki mąki. Dodaj zaczyn i wymieszaj wszystko dokładnie.
Gdy używasz suchych drożdży po prostu wymieszaj od razu wszystkie składniki.

Najlepiej, jeśli zrobisz to w dość dużej misce, bo ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto jest klejące i takie ma być.

Przykryj teraz miskę ściereczką albo zafoliuj i odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość, co w temperaturze pokojowej może zająć do 3 godzin.

Ja w tym czasie radośnie pichciłam obiad w kuchni, więc miałam dość ciepło i ciasto wyrosło gigantycznie już po pierwszej godzinie.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenieś go na matę silikonową, obficie posypaną mąką. Rozpłaszcz, poskładaj i podziel na osiem części. Formuj bułeczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo matą silikonową.

Teraz niech bułeczki jeszcze wyrosną ok. 40- 50 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Przed włożeniem do piekarnika natnij żyletką albo ostrym nożem. I posmaruj pędzelkiem umaczanym w wodzie.

Dobrze jeśli do piekarnika wstawisz niewielki garnek z wodą na czas pieczenia bułeczek – skórka będzie bardziej chrupiąca.

Piecz przez ok 20 minut – powinny być dobrze przyrumienione.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.