Bakaliowiec
Uwielbiamy keksy. Niestety jakoś ostatnio bardzo rzadko je pieczemy. W końcu się udało – zachwycił nas przepis który pojawił się w gazecie Ruczaj Cafe. Przepis pochodzi z bloga Na Noże i ciasto wychodzi naprawdę doskonałe!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (polecamy Zamojską)
- 150 g miękkiego mała
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300 g bakalii – mieszanka – orzechy włoskie, rodzynki, figi, daktyle, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa
- łyżeczka cynamonu – opcjonalnie
- lukier
Wykonanie:
W misce ucieraj miękkie masło i dodawaj po łyżeczce cukier puder. Po 5 minutach ucierania dodaj cukier waniliowy i po kolei wszystkie 5 jajek. Ważne, żebyś dodawał jajka cały czas ucierając. Jak masa nabierze puszystości zacznij dodawać po łyżce przesianej mąki i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki delikatnie zamieszaj i dopiero potem zacznij ucierać. Ja nie dodałam cynamonu, tak jak w oryginalnym przepisie – chciałam żeby ciasto było ładnie żółte.
Z mieszanki bakalii odłóż garść – będzie potrzebna do ozdobienia ciasta. Pozostałe bakalie oprósz mąką – dzięki temu nie opadną na dno formy podczas pieczenia. Bakalie dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę na cisto wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Włóż następnie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez ok. 70 minut.
Lukier którym ozdobimy ciasto możemy oczywiście zrobić sami.
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki gorącej wody
- 150 g cukru pudru
Wszystko razem zmiksuj – lukier powinien być dość gęsty. Polej teraz cisto lukrem i posyp bakaliami.