Bakaliowiec

Uwielbiamy keksy. Niestety jakoś ostatnio bardzo rzadko je pieczemy. W końcu się udało – zachwycił nas przepis który pojawił się w gazecie Ruczaj Cafe. Przepis pochodzi z bloga Na Noże i ciasto wychodzi naprawdę doskonałe!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (polecamy Zamojską)
  • 150 g miękkiego mała
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g bakalii – mieszanka – orzechy włoskie, rodzynki, figi, daktyle, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa
  • łyżeczka cynamonu – opcjonalnie
  • lukier

Wykonanie:
W misce ucieraj miękkie masło i dodawaj po łyżeczce cukier puder. Po 5 minutach ucierania dodaj cukier waniliowy i po kolei wszystkie 5 jajek. Ważne, żebyś dodawał jajka cały czas ucierając. Jak masa nabierze puszystości zacznij dodawać po łyżce przesianej mąki i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki delikatnie zamieszaj i dopiero potem zacznij ucierać. Ja nie dodałam cynamonu, tak jak w oryginalnym przepisie – chciałam żeby ciasto było ładnie żółte.

Z mieszanki bakalii odłóż garść – będzie potrzebna do ozdobienia ciasta. Pozostałe bakalie oprósz mąką – dzięki temu nie opadną na dno formy podczas pieczenia. Bakalie dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.

Formę na cisto wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Włóż następnie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez ok. 70 minut.

Lukier którym ozdobimy ciasto możemy oczywiście zrobić sami.

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 150 g cukru pudru

Wszystko razem zmiksuj  – lukier powinien być dość gęsty. Polej teraz cisto lukrem i posyp bakaliami.

2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery, Świąteczne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *