Śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką
Tym razem znowu zainspirował nas szef kuchni Hotelu Radisson w Krakowie. Inspiracja była o tyle smakowita, że ten deser mieliśmy okazje jeść w hotelowej restauracji. Nasz przepis lekko zmodyfikowaliśmy – do kruszonki dodaliśmy mielonych migdałów. Kruszonka dzięki nim jest bardziej chrupiąca.
Gwarantujemy, że po tym filmie nabierzesz jeszcze większej ochoty na zrobienie tego w domu:
Nie zapomnij o zasubskrybowaniu naszego kanału na YouTube. :))
Składniki:
- 400 g śliwek węgierek
- 150 g cukru trzcinowego
- 40-50 ml śliwowicy lub pigwówki
- anyżek gwiazdkowy
- cynamon
- laska wanilii lub cukier waniliowy
Kruszonka:
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru kryształu
- 2-3 łyżki miękkiego masła
- łyżka mielonych migdałów
Przygotowanie:
Cukier i przyprawy wrzuć do garnka średniej wielkości i postaw na średnim palniku. Pozwól, aby cukier lekko się rozpuścił następnie wlej śliwowicę i zredukuj. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Następnie wrzuć śliwki do redukcji i duś około 15-20 min na wolnym ogniu. Następnie odstaw, przykryj i pozwól by śliwki przeszły aromatem i smakiem przypraw i alkoholu.
By zrobić kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem i migdałami. Następnie dodaj miękkie masło, wszystko dokładnie wymieszaj ręką i odstaw na około 15min.
Tak przygotowane śliwki przełóż do kokilek lub jednego większego naczynia żaroodpornego. Przykryj je kruszonką i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 15-20min. Po tym czasie deser jest gotowy. Uwaga: podajemy go tylko na ciepło, najlepiej z lodami.
Pyszności! Chyba nie powinnam tego mówić, ale gdybyście nie zapomnieli o karteczce na zdjęciu, to Wasze śliwki pod migdałową kruszonką by wygrały w urodzinowym konkursie :)
Oj, bo z nas takie kaciałki czasem Aniu :) Pozdrawiamy słonecznie i serdecznie :)