Śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką

Tym razem znowu zainspirował nas szef kuchni Hotelu Radisson w Krakowie. Inspiracja była o tyle smakowita, że ten deser mieliśmy okazje jeść w hotelowej restauracji. Nasz przepis lekko zmodyfikowaliśmy – do kruszonki dodaliśmy mielonych migdałów. Kruszonka dzięki nim jest bardziej chrupiąca.

Gwarantujemy, że po tym filmie nabierzesz jeszcze większej ochoty na zrobienie tego w domu:

Nie zapomnij o zasubskrybowaniu naszego kanału na YouTube. :))

Składniki:

  • 400 g śliwek węgierek
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 40-50 ml śliwowicy lub pigwówki
  • anyżek gwiazdkowy
  • cynamon
  • laska wanilii lub cukier waniliowy

Kruszonka:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • łyżka mielonych migdałów

Przygotowanie:

Cukier i przyprawy wrzuć do garnka średniej wielkości i postaw na średnim palniku. Pozwól, aby cukier lekko się rozpuścił następnie wlej śliwowicę i zredukuj. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Następnie wrzuć śliwki do redukcji i duś około 15-20 min na wolnym ogniu. Następnie odstaw, przykryj i pozwól by śliwki przeszły aromatem i smakiem przypraw i alkoholu.

By zrobić kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem i migdałami. Następnie dodaj miękkie masło, wszystko dokładnie wymieszaj ręką i odstaw na około 15min.

Tak przygotowane śliwki przełóż do kokilek lub jednego większego naczynia żaroodpornego. Przykryj je kruszonką i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 15-20min. Po tym czasie deser jest gotowy. Uwaga: podajemy go tylko na ciepło, najlepiej z lodami.

Śliwki-pod-kruszonką-2

Śliwki-pod-kruszonką-3

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką

  1. Ania pisze:

    Pyszności! Chyba nie powinnam tego mówić, ale gdybyście nie zapomnieli o karteczce na zdjęciu, to Wasze śliwki pod migdałową kruszonką by wygrały w urodzinowym konkursie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *