Rolady schabowe w papierze
Niedawno w sprzedaży pojawiły się gotowe zestawy do smażenia mięs w pergaminie/papirusie/torebce. Przetestowaliśmy* i ersatzom tego typu mówimy stanowcze NIE! Wbrew pięknym reklamom główną przyprawą jest tam sól… dużo soli. Jak zwykle w takim wypadku okazuje się, że znacznie lepszy efekt można uzyskać samodzielnie… ze zwykłym papierem do pieczenia. I na prawdę warto, bo pieczemy bez tłuszczu, lub z minimalną jego ilością, a mięso wychodzi niesamowicie aromatyczne i soczyste.
Składniki:
- 4 plastry schabu o grubości ok. 1 cm
- suszone pomidory w zalewie z oliwy
- 200g sera typu brie
- 4 ząbki czosnku
- papryka chili w płatkach
- czosnek niedźwiedzi
- zioła prowansalskie
- sól, najlepiej z Wieliczki lub różowa z Himalajów
- pieprz
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbij tłuczkiem. Pomidory pokrój w cienkie paseczki, a ser brie w plastry.
Przygotuj 4 arkusze papieru do pieczenia, każdy posmaruj oliwą z oliwek (najlepiej tą z pomidorów) i połową wyciśniętego czosnku. Następnie posyp solą, pieprzem, chili, czosnkiem niedźwiedzim i ziołami prowansalskimi. Na tak przygotowanym papierze ułóż plastry schabu, rozsmaruj na nich resztę czosnku i przypraw pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i chili. Połóż plastry sera brie, posyp je ziołami prowansalskimi, dodaj pomidory i zwiń w roladki. Następnie zawiń w papier i zwiąż nitką.
Tak przygotowane roladki smaż na rozgrzanej suchej patelni po 4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni odstaw na ok. 5 minut, po czym usuń nitki i papier i pokrój w 2-3cm plastry.
* Nie, nie kupowaliśmy… w jakimś konkursie dostaliśmy paczkę produktów od jednego z producentów przypraw. ;)
Zgadzam się z Twoją opinią… lepiej usmażyć na odrobinie oleju lub w piekarniku na normalnym papierze do pieczenia. :)
Ja również uważam że te gotowce są nieeedobre i zasłone. Te roladki są zachęcające i teraz zrobię na 100% bo od dawna się przymierzałam.
Pozdrawiam