Piernik staropolski

W ubiegłym roku wreszcie się nam udało. W odpowiednim czasie zaczęliśmy i w czasie świat mogliśmy cieszyć się doskonałym smakiem najlepszego piernika pod słońcem :) Inspiracją był przepis z bloga Moje Wypieki w połączeniu z Gotuję, bo lubię. To dobry czas żeby zaplanować pieczenie tego ciasta – piernik musi leżakować 5 – 6 tygodni!

Składniki:

  • pół kg miodu
  • 2 szklanki cukru (daję mniej)
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 – 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)*

Warstwa powideł:

  • 3 słoiczki powideł śliwkowych (ok 900 g)

Warstwa orzechowa:

  • 450 g mielonych orzechów włoskich
  • 300 g masła
  • 350 g cukru
  • 5 łyżek kremówki (36%)
  • 2 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Miód, cukier i masło podgrzej stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszaj porządnie i ostudź.

Do chłodnej masy dodaj mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrób i przełóż do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 5 – 6 tygodni. Piec 4-5 dni przed świętami.

4-5 dni przed Wigilią ciasto podziel na 3 części, podsypuj mąką i wałkuj na placki o grubości 1 cm (nie mniej!) i wielkości dużej blachy z piekarnika.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią pierwszy placek. Ważne, by każdy upieczony placek ciasta miał dokładnie kształt blachy. Ciasto wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Po upieczeniu ciasto będzie bardzo miękkie, dlatego odstaw je na około 30 minut by trochę przestygło a następnie zdejmij delikatnie razem z papierem i odłóż do całkowitego wystygnięcia. Tak samo zrób z pozostałymi dwiema częściami ciasta.

Kiedy wszystkie 3 placki są już wystudzone, możesz zabrać się za ich przekładanie.

Powidła przełóż do rondelka z grubym dnem i gotuj do czasu aż zgęstnieją (początkowo będą bardzo rzadkie) cały czas je mieszając (około 10-12 minut).

Powidła rozsmaruj na pierwszym placku i od razu przykryj go drugim plackiem ciasta. Na wierzchu połóż blachę z piekarnika, by pod wpływem ciężaru warstwy się połączyły.

Teraz czas na przygotowanie masy orzechowej. W rondelku rozpuść masło z cukrem i śmietanką a następnie dodaj do nich orzechy. Masę przelej do miski i odstaw do lodówki by stężała (na około 3-4 godziny by była odpowiedni gęsta). Jeśli na zewnątrz jest już mroźnie możesz wystawić masę na balkon.

Do zastygniętej masy dodaj spirytus i energicznie mieszaj. Masę rozsmaruj na 2 placku i przykryj ją ostatnim, trzecim plackiem. Ponownie wierzch dociąż blachą (możesz też położyć na niej kilka książek) i odstaw na około godzinę.

Po godzinie piernik pokrój na 3 długie pasy jednakowej szerokości i każdy z nich zawiń osobno w ściereczkę i przewiąż nitką lub sznurkiem. Piernik przechowaj 4-5 dni do 24 grudnia w chłodnym i wilgotnym miejscu.

Przed podaniem piernik polewamy polewą czekoladową. Smacznego!

W 2013 roku z części ciasta upiekliśmy małe pierniczki – były idealne!d1d2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery, Świąteczne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Piernik staropolski

  1. wedelka pisze:

    Jeden z najlepszych pierników jakie w życiu jadłam ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *