Pierniczki na choinkę
Od wielu lat piekliśmy nasze ulubione pierniczki. Tym razem zaryzykowaliśmy z nowym przepisem i jesteśmy zachwyceni. Pierniczki wyszły super. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Pora coś zjeść. Nasz nieco zmodyfikowaliśmy – jest w nim mniej cukru i dodaliśmy proszek do pieczenia. Świetny pomysł, to dodanie kakao – pierniczki są dzięki temu ciemniejsze. Polecam!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 400 g miodu (polecam wielokwiatowy)
- 150 g cukru brązowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- białko z jednego jajka
- 1 – 1,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Cukier i mód podgrzewaj w garnuszku aż cukier całkiem się rozpuści. Pod koniec dodaj przyprawę korzenną, kakao i dokładnie wymieszaj. Poczekaj teraz aż masa wystygnie, następnie przełóż ją do miski i stopniowo przesiewaj mąkę mieszając łyżką. Dodaj proszek do pieczenia i sodę, jajko i roztopione masło – teraz możesz już wyrabiać ręką.
Wyrobione ciasto rozwałkuj do grubości ok. 4 mm. Staraj się dodawać możliwie mało mąki, ale na tyle aby ciasto nie lepiło się do blatu i wałka. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince – szeroką słomką zrób dziurki.
Pierniczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub na silikonie do pieczenia – piecz 7-10 minut w temperaturze 180 st. Pamiętaj, że czas pieczenia zależy od grubości pierniczków (cieńsze krócej, grubsze dłużej).
Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem. Tym razem zrobiliśmy tzw. “lukier królewski”. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a jednocześnie niezwykle efektowny.
Jajko przed rozbiciem sparz gorącą wodą (najlepiej wkładając na 10 sek. do wrzątku). Białko roztrzep widelcem i stopniowo dodawaj do niego cukier puder. Ja mieszałam cukier z białkiem łyżką – można też specjalną pałką. Ilość cukru jest uzależniona od wielkości jajka. Ja do mojej porcji dodałam jeszcze ok. pół szklanki cukru. Lukier nie powinien być za rzadki – najlepiej zrobić test patyczkiem do szaszłyków – umaczanym powinniśmy móc narysować wzorek.
Teraz możemy przystąpić do malowania. Jeśli macie rękaw cukierniczy – możecie użyć ;) Ja polecam najzwyklejszy woreczek – może być taki do mrożenia. Nałóż do niego lukier i w jednym rogu zrób małą dziurkę. Naprawdę małą, jeśli chcesz rysować cienkie i precyzyjne wzorki.
Pierniczki przechowuj w zamkniętym pojemniku – szybciej zmiękną. Do pojemnika można też włożyć skórkę z jabłka lub z pomarańczy, co nada pierniczkom dodatkowej nuty zapachowej.