Pierniczki na choinkę

Od wielu lat piekliśmy nasze ulubione pierniczki. Tym razem zaryzykowaliśmy z nowym przepisem i jesteśmy zachwyceni. Pierniczki wyszły super. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Pora coś zjeść. Nasz nieco zmodyfikowaliśmy – jest w nim mniej cukru i dodaliśmy proszek do pieczenia. Świetny pomysł, to dodanie kakao – pierniczki są dzięki temu ciemniejsze. Polecam!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g miodu (polecam wielokwiatowy)
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • białko z jednego jajka
  • 1 – 1,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Cukier i mód podgrzewaj w garnuszku aż cukier całkiem się rozpuści. Pod koniec dodaj przyprawę korzenną, kakao i dokładnie wymieszaj. Poczekaj teraz aż masa wystygnie, następnie przełóż ją do miski i stopniowo przesiewaj mąkę mieszając łyżką. Dodaj proszek do pieczenia i sodę, jajko i roztopione masło – teraz możesz już wyrabiać ręką.

Wyrobione ciasto rozwałkuj do grubości ok. 4 mm. Staraj się dodawać możliwie mało mąki, ale na tyle aby ciasto nie lepiło się do blatu i wałka. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince – szeroką słomką zrób dziurki.

Pierniczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub na silikonie do pieczenia – piecz 7-10 minut w temperaturze 180 st. Pamiętaj, że czas pieczenia zależy od grubości pierniczków (cieńsze krócej, grubsze dłużej).

Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem. Tym razem zrobiliśmy tzw. „lukier królewski”. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a jednocześnie niezwykle efektowny.

Jajko przed rozbiciem sparz gorącą wodą (najlepiej wkładając na 10 sek. do wrzątku). Białko roztrzep widelcem i stopniowo dodawaj do niego cukier puder. Ja mieszałam cukier z białkiem łyżką – można też specjalną pałką. Ilość cukru jest uzależniona od wielkości jajka. Ja do mojej porcji dodałam jeszcze ok. pół szklanki cukru. Lukier nie powinien być za rzadki – najlepiej zrobić test patyczkiem do szaszłyków – umaczanym powinniśmy móc narysować wzorek.

Teraz możemy przystąpić do malowania. Jeśli macie rękaw cukierniczy – możecie użyć ;) Ja polecam najzwyklejszy woreczek – może być taki do mrożenia. Nałóż do niego lukier i w jednym rogu zrób małą dziurkę. Naprawdę małą, jeśli chcesz rysować cienkie i precyzyjne wzorki.

Pierniczki przechowuj w zamkniętym pojemniku – szybciej zmiękną. Do pojemnika można też włożyć skórkę z jabłka lub z pomarańczy, co nada pierniczkom dodatkowej nuty zapachowej.

p2p3 p4

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Desery, Świąteczne i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *