Kurczęta w śmietanie

Tym razem przepis z długą tradycją w moim domu. Pochodzi jeszcze od mojej babci. Dzięki śmietanie dodanej pod koniec pieczenia uzyskamy aksamitny sos i mięso kurczaka rozpływające się w ustach. Polecam!

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por – tylko biała część
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwone jabłko
  • przyprawy – rożne zioła (co kto lubi – np. majeranek, oregano, pieprz ziołowy), łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki wody
  • 3 plasterki masła
  • pól małego kubeczka śmietany 30% *

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w plasterki, jabłek nie obieraj ze skórki i też pokrój w plasterki (będzie ładnie wyglądać z czerwoną skórką). Na dnie żaroodpornego naczynia (koniecznie z przykrywką!) wysyp połowę pokrojonych warzyw. Na tym ułóż udka (wcześniej dokładnie je umyj), pomiędzy udka włóż plasterki jabłek. Wszystko posyp przyprawami i oprósz mąką. Następnie wysyp pozostałe warzywa i przykryj nimi dokładnie mięso.

Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, można też na całą noc.

Przed włożeniem do piekarnika wlej pół szklanki wody i rozłóż plasterki masła. Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok godzinę. Po godzinie odkryj pokrywę naczynia i wlej śmietanę i podpiecz jeszcze ok 20 minut. Smacznego!

* mamy dwie sprawdzone śmietany: Pilos albo Zott (Łaciata się nam kiedyś zważyła)

** w podobny sposób można upiec karkówkę albo żeberka :)

Kurczęta-w-śmietanie-3 Kurczęta-w-śmietanie-6

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drób, Obiady i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *