Gruszki na kruchym cieście
Jaj już zaczęliśmy szaleć z fantastycznym kruchym ciastem, to za szybko się to szaleństwo nie skończy… Tym razem wersja mini – w kokilkach :)
Składniki:
- 400g mąki
- 200g masła – zmrożonego, min. kilka godzin
- 1 jajko
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 2-3 łyżki cukru
- 2 gruszki
- kruszonka – czyli – cukier, mąka i masło – niestety proporcji nigdy nie pilnuje – robię zawsze „na oko” – tak żeby były łatwe do pokruszenia grudki.
Wykonanie:
Cała sztuka polega na tym, by mieć dobrze zmrożone masło (min. kilka godzin w zamrażalniku) i nie wyrabiać ciasta zbyt długo. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie się delikatnie listkowało – trochę jak ciasto francuskie.
Masło trzeba zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać mąkę, jako, wodę i cukier. Zagnieć to szybko, do uzyskania elastycznej, zwartej i lekko wilgotnej kuli ciasta. Dzięki zimnym składnikom ciasta nie trzeba wkładać do lodówki – możesz je od razu rozwałkować i wyłożyć nim 6 kokilek. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut – żeby się ładnie zrumieniło.
Gruszki obierz, pokrój w kostkę i z odrobiną wody rozpraż w garnuszku. Dodaj odrobinę cukru, jeśli lubisz cynamon lub kardamon.
Kokilki z ciastem wypełnij gruszkami, posyp kruszonką i zapiecz w piekarniku – ok 10-15 min.