Banoffee pie, czyli czekoladowa tarta bez pieczenia

Ten wpis szalenie długo czekał na publikację… a przede wszystkim na zdjęcie, bo ciasto znikało tak szybko, że nie udawało się nic pstryknąć. Robiliśmy je wiele razy – szczególnie upalnym latem, kiedy myśl o włączeniu piekarnika budziła grozę. Właśnie wtedy trafiliśmy na ten przepis – coś naprawdę dobrego, a bez pieczenia. Ostatnio wreszcie udało się zrobić zdjęcia, a sam przepis, jak zawsze doskonały, pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki:

  • 250- 300 g ciastek maślanych (albo innych kruchych)
  • 80 g masła
  • 1 puszka kajmaku z puszki, około 400 g
  • 200 g rozpuszczonej czekolady (polecamy gorzka + mleczną, można też eksperymentować ze smakowymi – ostatnio sprawdziła się nawet Milka z orzechami i rodzynkami)
  • 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 4 średniej wielkości banany
  • kakao do oprószenia

Przygotowanie:

Ciasteczka pokrusz – można w moździerzu, albo włożyć do woreczka i uderzać wałkiem. Masło rozpuść i wymieszaj z ciastkami na „mokry piasek”. Jeśli jak ja lubisz wszystko co czekoladowe, to polecam użyć ciemnych, kakaowych ciastek. Można też oczywiście do maślanych dodać łyżkę kakao.

Masą ciasteczkową wyłóż dno i boki tortownicy o średnicy 20-25 cm do wysokości 3,5 cm. Polecam formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia – łatwiej będzie wyjąć tartę. Tak przygotowany spód włóż do lodówki.

Masę kajmakową wymieszaj z roztopioną czekoladą (warto eksperymentować dodając do czekolady np. skórkę pomarańczową lub orzechy). Masę wyłóż na schłodzony ciasteczkowy spód i włóż do lodówki na ok. 4 godziny*.

Śmietanę kremówkę ubij, pod koniec dodając cukier puder. Banany pokrój w plasterki i ułóż na masie czekoladowej, a na nich wyłóż bitą śmietanę. Na koniec oprósz kakao.

Banoffee Pie

* Tartę można również schłodzić przez całą noc w lodówce, jednak trzeba ją wyjąć wcześniej przed podaniem, by masa czekoladowa nie była zbyt ścisła.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Banoffee pie, czyli czekoladowa tarta bez pieczenia

  1. bardzo apetycznie wyglada:)

  2. Angelika pisze:

    Ta tarta to istna eksplozja smaków słodyczy…

    :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *