Tort makowy

Nie piekę tortów. No może raz jakiś wspólnie z mamcią popełniłam. Ale to tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że to bez sensu… Nie mam talentu do pieczenia ciast z masami i kropka. Zamiast męczyć się i co gorsze stresować, czy wyjdzie – wolę pójść do cukierni i kupić np. nasz ulubiony Torcik Royal. Mmmniam! 

A tu niespodzianka – pojawił się nowy wpis na stronie Moje Wypieki i … zapragnęłam upiec tort! Okazja będzie już niedługo – w lutym! Ale sza – bo to niespodzianka ;))

Składniki:

  • 300 g maku
  • 270 g drobnego cukru do wypieków
  • 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub do smaku)

Wykonanie:

Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego pokrycia, pozostawić na noc. Alternatywnie można mak zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Oba sposoby są równie dobre i wypróbowane (gotuję jeśli zapomnę namoczyć na noc). Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.

*Ja jednak jestem dość wygodna i użyłam masy makowej – gotowej z puszki. Jedyna uwaga – ona jest bardzo rzadka i słodka! Trzeba więc odpowiednio mniej dodać cukru i zwiększyć ilość kaszy manny i bułki tartej – wszystko z wyczuciem :)

Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.

W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.

Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.

Do nasączenia:

  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki wody

Krem waniliowy:

  • 600 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, wg smaku)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z laski wanilii)
  • * oczywiście można masę doposażyć – jeśli dodamy mocne ekspressso – będzie kawowa, jak dodamy rozpuszczoną czekoladę – zrobi się czekoladowa :) – pamiętajcie jednak, że kawa czy czekolada musi być wystudzona!

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by nie ‚przebić’ kremówki, tzn. nie miksować zbyt długo, bo się zwarzy… albo zrobi się masło). W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, pastę waniliową, mieszając delikatnie szpatułką.

Ponadto:

  • 150 ml konfitury pomarańczowej

Wykonanie:

Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym, który naponczować, posmarować konfiturą i przykryć kremem, zostawiając krem na wierzch tortu i jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym, naponczować. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować.

Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Świąteczne i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Tort makowy

  1. elzunia pisze:

    cudnie wygląda, chyba też się skusze któregoś dnia :)

  2. DarkANGELika pisze:

    Piękny tort Ci wyszedł;) bardzo podoba mi się czekoladowa dekoracja na bokach ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *