Różowe śledzie najlepsze na świecie

Przepis pochodzi z… radosnej improwizacji Kasi mamy. Efekt końcowy był taki, że prawie wylizywaliśmy słoiczek w którym dostaliśmy śledzie! A więc do dzieła… stwórzmy razem to arcydzieło!

Składniki:

  • 6 płatów śledzi słonych (nie z octu)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majonezu – najlepiej Kielecki
  • 2 łyżki ostrej musztardy (Dijon)
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
  • 2 łyżki keczupu – może być ostry
  • 4 suszone pomidory zalane oliwą
  • przyprawy – pieprz, papryka słodka
  • nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z ćwiartki cytryny

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w plasterki – dość cienkie. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić żeby zmiękła cebula na pół godziny.  Na końcu dodać oliwę i wymieszać.

Sos:

Majonez, musztardę, keczup i powidła wymieszać razem. Dodać przyprawy – powinno być dość pikantne. Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki  i cebulę z jabłkiem.

Śledzie pokroić w paseczki ok. 1 cm. Wymieszać z sosem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski, Ryby, Świąteczne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Różowe śledzie najlepsze na świecie

  1. szana pisze:

    muszę koniecznie spróbować, wydaja mi sie, ze beda przepyszne!!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana,
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *