Pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami

Zainspirowani przepisem Basi Ritz postanowiliśmy zmierzyć się z kaczką… efekt tych zmagań jest zacny, aczkolwiek sam przepis, choć pozornie prosty, wymaga jednak pewnej sprawności… głównie w robieniu kilku rzeczy na raz.

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do smażenia)
  • majeranek
  • 3 duże winne jabłka
  • brązowy cukier (demerara)
  • sól

Marynata:

  • kieliszek pigwówki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • majeranek
  • świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 6 szalotek lub 1 średnia cebula, pokrojone w drobną kostkę
  • tymianek
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • brązowy cukier (demerara)
  • 2 łyżki miodu
  • 100ml octu balsamicznego
  • 300ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Piersi z kaczki umyj, usuwając ew. pozostałości piór. Osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i natnij w kratkę od strony skóry (uważaj by nie uszkodzić przy tym mięsa). Wymieszaj pigwówkę z octem, sokiem pomarańczowym, pieprzem i majerankiem. Zalej tak przygotowaną marynatą piersi i włóż do lodówki na 30-40 minut.

Po tym czasie obsmaż piersi na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z oliwek – najpierw skórą do dołu 8 minut, następnie 3 minuty z drugiej strony. Żaroodporne naczynie wyłóż gałązkami majeranku (lub posyp suszonym), połóż na nim obsmażone piersi i włóż do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 8-10 minut, sprawdzając pod koniec pieczenia stopień wysmażenia (na dotyk). Pierś powinna być sprężysta, nie twarda, a w środku różowa.

Pozostało nam przygotowanie sosu i karmelizowanych jabłek. I tu zaczynamy ekwilibrystykę, bo trzeba to wszystko robić równolegle z zapiekaniem kaczki – tak, by wszystkie elementy tej układanki były gotowe mniej więcej w tym samym czasie. ;)
Redukowanie sosu zajmuje kilkanaście minut, w tym samym czasie trzeba się zająć jabłkami i doglądać kaczki. Warto zrobić kilka minut przerwy przed wrzuceniem kaczki do piekarnika – w tym czasie zacznij robić sos – dzięki temu unikniemy podawania gorących jabłek i sosu z zimnym mięsem. ;)

Z patelni zlej tłuszcz, zostawiając trochę do dalszego smażenia. Dodaj pokrojoną cebulę, gdy lekko się zrumieni dodaj skórkę z pomarańczy i tymianek, posyp odrobiną cukru i lekko skarmelizuj. Wlej marynatę pozostałą z mięsa, dodaj ocet i zredukuj sos. Następnie dodaj miód, sok z pomarańczy oraz 100ml wina i zredukuj do konsystencji syropu. Dodaj kolejne 100ml wina, zredukuj, dodaj ostatnie 100ml i raz jeszcze zredukuj. Na koniec przecedź sos przez gęste sitko, przecierając łyżką pozostałe na sitku składniki sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i włóż na rozgrzaną patelnię. Posyp cukrem i karmelizuj podlewając sokiem z pomarańczy. Dodaj majeranek i szczyptę soli. Smaż na małym ogniu aż jabłka nabiorą miękkości (ale uważaj żeby ich nie rozgotować).

Piersi podawaj pokrojone w 2cm plastry, z jabłkami i sosem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drób, Obiady i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *