Łosoś z puree tymiankowym

Festiwal łososia trwa… i to nie jest nasze ostatnie słowo. ;))

Składniki:

  • 500g filetu z łososia norweskiego bez skóry
  • 80ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru brązowego (demerara)
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Łososia umyj w zimnej wodzie, osusz, zalej marynatą i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Łososia wyjmij z marynaty i osącz. Smaż na patelni po 3-4 minuty z każdej strony, zależnie od grubości filetu.

Puree:

  • 500g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • kurkuma
  • świeży tymianek

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedź,  odparuj, rozgnieć tłuczkiem, dodaj masło, gorące mleko i posiekany tymianek. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiady, Ryby i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *