Kedgeree – potrawka z ryżu i ryby

Zachwyciła nas prostota tego przepisu. Danie szybkie, ładne i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. Tym razem zainspirował nas przepis na blogu White Plate. Lekko dostosowaliśmy składniki do tego co akurat mieliśmy pod ręką, a przy okazji okazało się, że w kuchni angielskiej jest jednak coś jadalnego. ;))

Składniki:

  • 150g ryżu długoziarnistego
  • 300ml wody
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1-2 dzwonka łososia, średniej wielkości
  • 1 średniej wielkości ryba wędzona (polecamy halibuta)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • natka pietruszki, posiekana
  • 3 jajka, ugotowane na twardo i przekrojone na ćwiartki

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę przez 3-5 minut. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, 5 smaków i sól. Podsmaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty.

Następnie wlej wodę i gotuj pod przykryciem przez 10 minut (na średnim palniku). Dodaj łososia, duś kolejne 3-5 minut, aż łosoś będzie ugotowany.

Kiedy łosoś będzie gotowy, wyjmij go i oddziel mięso od ości. Włóż z powrotem do garnka, dodaj kawałki wędzonej ryby, posyp natką i dodaj jajka.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiady, Ryby i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *