Cukiniowa babka – czyli pastyga

Jeszcze niedawno nie wiedziałam że takie danie jak pastyga w ogóle istnieje. Teraz to mój ulubiony sposób przyrządzania cukinii! Polecam sprawdźcie sami, tym bardziej, że sezon na cukinie w pełni. No i w końcu ileż razy można robić teraz leczo… ;) Przepis pochodzi z bloga sympatycznej Ani – Kraina rozkoszy podniebienia.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże cebule
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cukinie obierz ze skórki i utrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebule pokrój w kostkę, koperek drobno posiekaj, czosnek wyciśnij przez praskę – wszytko dodaj do utartej cukinii.

Do miski z warzywami dodaj ojej, jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka – dodaj trochę mąki.

Masę wlej do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. godzinę w 180 stopniach.

Dla tych co lubią mięso – można dodać pierś kurczaka pokrojona w paseczki i wcześniej zamarynowaną w ziołach (tak zrobiliśmy pierwszy raz) albo salami – tak zrobimy dzisiaj :) Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski, Warzywa i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Cukiniowa babka – czyli pastyga

  1. Ania pisze:

    Super Wam wyszła :)

  2. Ania pisze:

    Toż to…frittata przecież! :)
    Polecam dodać np. zamiast jednej cebuli – poszatkowanego pora, doda fajnego aromatu i nieco pikanterii. Z salami faktycznie dobre. Ilość wariacji nieskończona…Można dodać szczypiorek i inne lubiane warzywa.

  3. Agnieszka pisze:

    Zrobiłam dziś cukinię w takiej wersji ale cebulkę podsmażyłam z kabanosem, a na wierzchu ułożyłam plastry boczku. Powiem jedno – zdecydowanie w weekend powtórka, bo po mojej cukiniowej babce zostało już tylko obłędne wspomnienie. Dzięki za ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *