Chlebowe kwiatki z łososiem

Proste, szybkie, efektowne i smaczne śniadanie… czyli esencja tego, czego możecie się po degusto spodziewać.

Składniki:

  • 200g łososia norweskiego wędzonego
  • 4 kromki chleba (zbliżony do kwadratu w przekroju)
  • 4 jaja
  • ser żółty dojrzewający (parmezan, dziurgas, cheddar, itp.)
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • czosnek niedźwiedzi
  • pieprz
  • masło

Wykonanie:

Kokilki wysmaruj masłem. Kromkę chleba natnij na środku każdego boku (prostopadle) i wepchnij ją do kokilka. Jeśli skórka jest mocno spieczona, to można ją odciąć, lub zrobić jeszcze 4 nacięcia – chodzi o to żeby się chleb nie połamał za bardzo tylko ładnie wyścielił dno i ścianki kokilka.

Łososia pokrój w cienkie plastry i ułóż w kółeczko wewnątrz chlebka. Do środka wsyp starty ser i wbij jajko. Udekoruj gałązkami tymianku, posyp czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i pociętym tymiankiem. Można lekko posolić, ale pamiętaj, że wędzony łosoś bywa bardzo słony… a z solą nie warto przesadzać. ;))

Tak przygotowane kokilki wstaw na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Żółtko powinno mieć konsystencję jajka na miękko, jeśli wolisz bardziej ścięte, to potrzymaj do 20 minut. Smacznego! :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski, Ryby, Śniadania i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Chlebowe kwiatki z łososiem

  1. Ela.M pisze:

    Niezły pomysł na chlebki

  2. bernika pisze:

    ale pomyslowe, swietny przepis.

  3. Pingback: Impreza Sylwestrowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *