Karp w panierce z pierkarnika

Są tacy co nie lubią karpia. Ja lubię. Co gorzej, ma on dla mnie swój urok podany najprościej – w chrupiącej panierce. Tym razem skusimy się na zrobienie Pana Karpia tradycyjnie – ale nieco bardziej szlachetnie. Przepis pochodzi z… Lidla!

Składniki:

  • 1 kg karpia (dzwonka)
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól
  • czarny pieprz
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 jaja
  • 100 – 150 g tartej bułki
  • 100 g masła
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Dzwonka karpia umyj, osusz i przełóż do naczynia. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Cytrynę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj i pokrój w cienkie plasterki. W małym naczyniu wymieszaj przyprawy (sól, pieprz, curry, czosnek granulowany oraz pieprz ziołowy) i taką mieszanką oprósz dzwonka ryby. Następnie dodaj talarki cebuli oraz plastry cytryny, ziele angielskie, liść laurowy i dokładnie przemieszaj wszystkie składniki.
Tak przygotowaną rybę wstaw pod przykryciem do lodówki na około 3-4 godziny.

Jaja wbij do miski, rozmąć widelcem i przypraw solą oraz pieprzem. Każde dzwonko karpia panieruj maczając w jajku, a następnie w tartej bułce, po czym smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.
Usmażoną rybę przełóż do dużego naczynia żaroodpornego, obłóż płatkami masła oraz plastrami cytryny (pozostałymi po marynacie) i wstaw pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180°C. W tej temperaturze piecz rybę przez około 45 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 50°C i piecz karpia przez około godzinę. Po upieczeniu przełóż porcje ryby na półmisek, udekoruj natką pietruszki, kawałkami cytryny, a sos pozostały po pieczeniu zlej do sosjerki i w takiej formie podaj na stół.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiady, Ryby, Świąteczne i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *