Sernik Flamanda z Lenna
To bardzo nietypowy sernik. Zazwyczaj jesteśmy przyzwyczajeni do sernika na bogato – skórka pomarańczowa, rodzynki – kolorowy zawrót głowy… A tutaj mamy sernik szlachetny i delikatny w swej sernikowej, doskonałej postaci. Co ważne, powstał on pod okiem prawdziwego smakosza – Pana Luka Vanhauwaera właściciela Pałacu Lenno. Cudo to stworzyła oczywiście Pani Bernadetta :)
Przepis pochodzi z Pałacu Lenno, a wydrukował go magazyn Food & Friends.
Składniki:
- 3 paczki herbatników po 100g (np. speculoos – można kupić, albo upiec – przepis znajdziecie na blogu Moje Wypieki)
- 120 g masła
- 1 kg twarogu półtłustego (3-krotnie przemielonego)
- 70 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 5 dużych jajek
- 1/2 szklanki tłustej śmietany
- wierzch: 250 g śmietany 18% + 60 g cukru
Wykonanie:
Spód: Herbatniki mocno rozdrobnij, dodaj roztopione masło i połącz w jednolitą masę, a następnie włóż ja na spód tortownicy. Odłóż do lodówki na godzinę.
Ser z mąką i cukrem zmiksuj na średnich obrotach miksera na jednolita masę, później, ciągle mieszając, dodawaj po jednym jajku. Kiedy ostatnie z nich połączy się z masa, dodaj tłustą śmietanę. Jednolitą masę wlej na spód z herbatników. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Następnie temperaturę zmniejsz do 120 stopni i piecz przez kolejne 1,5 godziny. Na końcu wlej na sernik zmiksowaną śmietanę z cukrem i piecz w tej samej temperaturze jeszcze 15 minut.
Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.
ile cukru do sera? bo w składnikach nie ma..
!! Już poprawiłam – 300 g :) Dziękuje za czujność i pozdrawiam!