Racuchy z jogurtem greckim
Jakoś tak lubię jogurt grecki – delikatny i gęsty tak, że można go kroić – nie mogłem zatem zbyt długo opierać się pokusie przyrządzenia “pankejków” z ciasta na bazie tegoż właśnie jogurtu.
Składniki:
- 400g jogurtu typu greckiego
- 2 jajka
- 4 łyżki roztopionego masła
- 125g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z roztopionym masłem i cukrem. Dodajemy jogurt, miksujemy, wrzucamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Na nieprzywierającej patelni smażyć można w zasadzie bez tłuszczu (ciasto zawiera masło) – ew. na niewielkiej ilości oleju. Przy okazji polecamy patelnie ceramiczne, które od kilku miesięcy budzą nieustający zachwyt w naszej kuchni. ;)
Smakowicie się prezentują :)
a co to posypaliscie na racuszki ? rodzynki w jakims syropie ? sliwki ?
wisienki z konfitury :)
Pyszne – polecam!
Ja zrobiłam z mąką orkiszową i dodałam otręby ;)
świetnie smażą się beza tłuszczu na patelni teflonowej, co jest ich wielkim atutem :D