Mega kanapki na śniadanie
Takie kanapki pojawiły się w domu Kasi zainspirowane jakimś programem kulinarnym. Kiedy to było? Trudno powiedzieć – ale naprawdę bardzo dawno! Jednak przez te wszystkie lata zawsze smakowały jednakowo dobrze. Sos musztardowy jest ich niezaprzeczalnym atutem! Sprawdźcie sami.
Składniki dla 2ch osób:
- 1 bagietka lub 2 bułki sztangielki
- sos musztardowy
- kilka listków sałaty lub kapusty pekińskiej
- ogórek
- szynka
- pomidor
- żółty ser
- czosnek
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ogórek, szynkę, pomidora, żółty ser i liście sałaty pokroić w niezbyt grube, długie paseczki. Takie w sam raz, żeby zmieściły się w naszych bułeczkach.
Jeśli mamy bagietkę trzeba pokroić ją na 15-20cm kanapki (sztangielki na pół). Następnie przekroić wzdłuż na pół i wybrać biały miąższ. Tak wydrążone bułeczki wysmarować w środku oliwą (niezbyt wiele – wystarczy łyżeczka na bułeczkę) i natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie wstawić na blasze do piekarnika – tak żeby się lekko zagrzały i zrobiły chrupiące. Nie można przesadzić, bo zrobią się za suche.
Po wyjęciu z piekarnika układać w bułeczkach na przemian wszystkie składniki polewając sosem musztardowym, a na końcu posypując sałatą. Tak nadzianą bułeczkę przykrywamy wieczkiem i pałaszujemy ze smakiem.
1 thought on “Mega kanapki na śniadanie”