Łosoś z puree tymiankowym
Festiwal łososia trwa… i to nie jest nasze ostatnie słowo. ;))
Składniki:
- 500g filetu z łososia norweskiego bez skóry
- 80ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka cukru brązowego (demerara)
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Łososia umyj w zimnej wodzie, osusz, zalej marynatą i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Łososia wyjmij z marynaty i osącz. Smaż na patelni po 3-4 minuty z każdej strony, zależnie od grubości filetu.
Puree:
- 500g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- kurkuma
- świeży tymianek
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedź, odparuj, rozgnieć tłuczkiem, dodaj masło, gorące mleko i posiekany tymianek. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.