Lazania z dynią acorn i ricottą
Tej jesieni zapałaliśmy wielką miłością do dyń… dynie zdają się odwzajemniać to uczucie. Kontynuując tą dobrą passę zapraszamy na lazanię z dynią. :)
Inspiracja tym razem przyszła od Marty Stewart, chociaż daliśmy zdecydowanie mniej soli. ;)
Dyniowe puree:
- 1 dynia typu acorn
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka grubo zmielonej soli (polecamy naszą ulubioną, różową z Himalajów)
- gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)
Lazania:
- 400g serka ricotta
- 4 filiżanki puree z dynii
- 1 łyżeczka szałwii
- grubo zmielona sól
- oliwa z oliwek (do natłuszczenia formy)
- 1 filiżanka startego parmezanu (lub innego twardego, dojrzewającego sera)
- nie wymagający gotowania makaron do lazanii
Wykonanie:
Dynie acorn charakteryzuje delikatnie orzechowy smak – w niektórych odmianach jest wyczuwalna nawet nutka kukurydzy. Nazwa pochodzi od kształtu przypominającego żołędzie – ang. “acorn”.
Zacznij od przygotowania puree z dyni. Pokrój ją na ćwiartki (lub ósemki), wybierz nasiona i obierz skórkę. Tak przygotowane kawałki dynii możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj dynię, sól i gałkę muszkatołową. Duś pod przykryciem aż zmięknie. Zmiksuj na gładką masę blenderem (jeśli będzie taka potrzeba – zazwyczaj w trakcie duszenia dynia zmieni się w wystarczająco gładką papkę). Odstaw do przestudzenia. Najprawdopodobniej nie zużyjesz całego puree do lazanii – resztę możesz spokojnie zamrozić i wykorzystać w jakiś długi zimowy wieczór na kolejną lazanię. ;)
Teraz zajmiemy się samą lazanią. Koniecznie sprawdź na opakowaniu przed zakupem czy płaty makaronu wymagają gotowania i wybierz te, których gotować nie trzeba. Cena będzie taka sama, a zaoszczędzisz dużo czasu i dodatkowej pracy.
Piekarnik ustaw na 200 stopni. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą. Puree dyniowe wymieszaj z szałwią i szczyptą pieprzu. W osobnym naczyniu wymieszaj ricottę z połową startego parmezanu, szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
Na spodzie naczynia ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu. Następnie rozłóż równomiernie połowę puree dyniowego, na to kolejna warstwa płatów makaronu. Teraz połowa ricotty, znowu makaron, znowu dynia, makaron i na koniec ostatnia warstwa ricotty. Wierzch posyp resztą parmezanu, przykryj folią aluminiową, błyszczącą stroną do środka (staraj się by nie dotykała sera, bo się przyklei), i zapiekaj przez 45 minut. Zdejmij folię i zapiekaj kolejne 15-20 minut – do zrumienienia sera.
Opcjonalnie:
1/8 dyni można zachować w całości, pociąć na cienkie plasterki na szatkownicy i ułożyć na warstwach ricotty.