Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Na kwiaty cukinii od dawna miałam ochotę. W głowie tkwi mi widok z targu we Florencji, gdzie uginały się wręcz pod nimi stoły. W Polsce rzadko się je widuje, ale na Targu Pietruszkowym czy też na Kleparzu zaczynają się coraz częściej pojawiać. Przepisem zainspirowała nas niezawodna Ania z Krainy Rozkoszy Podniebienia.
Cukinia wytwarza na jednej roślinie zarówno kwiaty żeńskie i męskie. Z mniejszych żeńskich powstają owoce, natomiast większe – męskie – doskonale nadają się na smakowite przekąski: można je grillować, panierować, nadziewać. Porwane kwiatki będą ciekawym dodatkiem do sałatek, można je też po prostu obsmażyć na patelni albo wypełnić różnymi smakowitymi dodatkami. Dzisiaj zajmiemy się tym ostatnim zastosowaniem – a zatem do dzieła!
Składniki:
- 8 kwiatów cukinii
- opakowanie serka ricotta 250g
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- skórka otarta z połowy cytryny
- pół łyżeczki kurkumy
- pieprz i sól do smaku
- odrobina oliwy
Przygotowanie:
Usuń z kwiatów pręciki, następnie umyj je i osusz. Wymieszaj serek z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem i rozdrobnioną bazylią. Dopraw pieprzem, solą i kurkumą. Dodaj skórkę otartą z cytryny i wszystko dobrze wymieszaj.
Nadziewaj serkiem kwiaty i układaj w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Skrop oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 190-200 stopni przez ok. 20 minut.
Mniam! :D