Kulebiaczek
Kulebiak to smak z dzieciństwa. Moja mama często piekła to nietypowe połączenie ciasta drożdżowego z pikantnym nadzieniem z kiszonej kapusty. Tym razem odważyłam się sama upiec i odświeżyć wspomnienia. Przepis na cisto drożdżowe pochodzi jednak od znajomej Pani Izy, która poleciła mi je jako najlepsze ciasto drożdżowe na świecie (wkrótce pojawi się też na Degusto w słodkiej postaci).
Składniki ciasto:
- 50g drożdży
- ok. 1/4 litra mleka ciepłego
- 500g mąki
- 150g masła
- 2 całe jajka
- 6 – 7 żółtek
- 1/4 szklanki cukru
Składniki na farsz:
- 500g kapusty kiszonej
- 200-250g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- przyprawy: pieprz ziołowy, oregano, majeranek, pieprz naturalny
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem , dodać 2 łyżeczki cukru i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (my wstawiliśmy do uchylonego piekarnika ustawionego na temp. 35 stopni).
Masło roztopić w małym garnuszku. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puch.
Do masy jajecznej dodać mąkę i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ręką. Dodać roztopione masło i wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od reki. Jeśli jest za rzadkie, można podsypać mąką – ale nie za dużo. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką – nawet na godzinę (może być ww. piekarnik, tylko trzeba zadbać o miejsce na wyrośnięcie – nam wyszło jakieś 10cm ponad miskę) .
Teraz jest czas na przygotowanie farszu. Pieczarki i cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek wycisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju smażyć cebule, dodać czosnek a następnie pieczarki. Smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Na końcu dodać kapustę kiszoną i jeszcze trochę smażyć. Można ją też wcześniej pokroić – ale nie za drobno.
Wyrośnięte ciasto jeszcze trochę przemiesić ręką. Następnie uformować płaski placek i rozłożyć na nim farsz. Zawinąć jak strudla i włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. My piekliśmy w podłużnej formie i w okrągłej z dziurką. Ciasto po wierzchu można posmarować żółtkiem i posypać np. naszą ulubioną czarnuszką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na 45 minut.
1 thought on “Kulebiaczek”