Kedgeree – potrawka z ryżu i ryby
Zachwyciła nas prostota tego przepisu. Danie szybkie, ładne i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. Tym razem zainspirował nas przepis na blogu White Plate. Lekko dostosowaliśmy składniki do tego co akurat mieliśmy pod ręką, a przy okazji okazało się, że w kuchni angielskiej jest jednak coś jadalnego. ;))
Składniki:
- 150g ryżu długoziarnistego
- 300ml wody
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1-2 dzwonka łososia, średniej wielkości
- 1 średniej wielkości ryba wędzona (polecamy halibuta)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- natka pietruszki, posiekana
- 3 jajka, ugotowane na twardo i przekrojone na ćwiartki
Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę przez 3-5 minut. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, 5 smaków i sól. Podsmaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty.
Następnie wlej wodę i gotuj pod przykryciem przez 10 minut (na średnim palniku). Dodaj łososia, duś kolejne 3-5 minut, aż łosoś będzie ugotowany.
Kiedy łosoś będzie gotowy, wyjmij go i oddziel mięso od ości. Włóż z powrotem do garnka, dodaj kawałki wędzonej ryby, posyp natką i dodaj jajka.