Francuska pizza z cukinią
Jesteśmy fanami ciasta francuskiego! Oczywiście tego gotowego – ze sklepu. :) Z doświadczenia polecamy to, które można kupić w Lidlu czy nawet w Biedronce (uwaga – to nie mrożone). Wariacje na jego temat będą się pojawiały często na Degusto – dziś przepis do którego inspiracją była pizza jaką zjedliśmy w… Rzymie! Chyba po raz pierwszy spotkałam tam się z pizzą na której była cukinia – i zakochałam się w tym smaku. Pizza z Rzymu była na klasycznym cieście – ale że lubimy eksperymentować powstała szybka pizza na cieście francuskim!
Składniki:
- 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego (arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
- 2 cienkie cukinie
- żółty ser do posypania
- osty sos
- przyprawy według sympatii i upodobań – oregano, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i na blasze. Wyciąć z niego 10 dość dużych prostokątów. Na każdym prostokącie rozsmarować sos (można użyć gotowego lub połączyć dowolny keczup z harissą, wyciśniętym czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami). Cukinie cieniutko pokroić w plasterki – najszybciej i najcieńsze plasterki uzyskamy szatkując na szatkownicy. Plasterki poukładać na sosie, na to paski żółtego sera. Posypać przyprawami.
Włożyć do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut aż będą złociste.
Najlepiej smakują ciepłe.
Ciekawe polaczenie.
Pyszne także na zwykłym, cienkim cieście. Wypróbowane i ze smakiem zjedzone! :-P
Przepis na ciasto poprosimy ;)