Deser z ciasta francuskiego, gruszek i karmelu
Tym razem smakołyk którego chyba nigdy bym sama nie zrobiła… Czytając przepisy mam coś takiego, że albo od razu mam ochotę biec do kuchni, albo podświadomie stwierdzę – dobre, ale… Co zatem przesądziło, że ten deser zagościł w naszym domu? To że go jadłam zanim zobaczyłam przepis! Nie pamiętam co ostatnio tak bardzo mi smakowało i jednocześnie było tak zaskakujące!! Niestety nie da się skosztować tego deseru przez internet… W momencie publikacji tego wpisu będzie też o nim tylko wspomnienie w naszej kuchni – nie macie więc wyjścia: musicie uwierzyć mi na słowo, szybciutko biec do kuchni i go skomponować. Przepis pochodzi z bloga Menu Poproszę a jego autorkę możecie też znaleźć tutaj: La cuisine de Caro.
Składniki:
- 1/2 ciasta francuskiego (gotowe, nie mrożone!)
- 5 gruszek
- 2-3 szczypty cynamonu
- kieliszek Porto
- 300g cukru
- wody – tak do zakrycia cukru już w rondlu o 1 palec
- 100ml śmietany 30%
- 80g masła
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 szczypty fleur de sel
(na 6 porcji w miseczkach deserowych lub kokilkach)
Wykonanie:
W oryginalnym przepisie cisto francuskie dzielimy na tyle porcji ile mamy miseczek. Trzeba też pamiętać żeby przyciąć je tak żeby pasowały do naczyń jakie mamy – rozkładamy na blasze i pieczemy. Ja jednak ciastem wyłożyłam kokilki i w nich upiekłam ciasto do zrumienienia – 180 stopni przez ok 15-20 minut.
Teraz zabieramy się za gruszki – obierz je i pokrój w średnia kostkę. Następnie podsmaż na patelni dodając odrobinę cynamonu. Teraz dodaj Porto… albo Pigwówkę. Wszystko razem smaż ok. 5 minut – tak żeby gruszki pozostały w kawałkach.
Następnie rozłóż gruszki do naczynek z ciastem.
W rondlu zagotuj cukier z wodą, ciągle mieszając aż cukier osiągnie ciemno rudy kolor. Zdejmij rondel z ognia, dodaj masło i śmietanę. Dobrze wymieszaj i postaw z powrotem na gaz. Utrzymuj na wysokim ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie wsadź dno rondla do zimnej wody tak, aby zatrzymać proces gotowania.
Dodaj ocet jabłkowy i fleur de sel. Wymieszaj i polej tym karmelem gruszki.
Ten deser należy jeść minimum po 4 godzinach od zrobienia ale najlepiej jest go zjeść dnia następnego. Najlepiej go podawać z mocną czarną kawą czy też czarną herbatą.