Czerniak pod pierzynką
Inspiracją dla tego przepisu była propozycja szefa kuchni Hotelu Radisson Blu w Krakowie – Stanisława Bobowskiego, na karpia orientalnego. Nasza wersja jest dość mocno zmodyfikowana – jednak efekt końcowy jest fantastyczny! :)
Składniki:
- dorsz lub czerniak – 3 filety
- 2 łyżki harissy
- 1 łyżka miodu
- 40 dag orzechów brazylijskich
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka świeżego kopru
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
Wykonanie:
Orzechy upraż na patelni i zmiel w maszynce do orzechów. W miseczce wymieszaj orzechy z pozostałymi składnikami – łyżką pokrojonego koperku, 1 –2 łyżki harissy, 1 łyżeczka sosu ostrygowego, 1 łyżka miodu, rozgnieciony ząbek czosnku (można też wszystkie składniki zemleć blenderem).
Rybę połóż w brytfance i przykryj powstałą panierką. Całość wstaw do lodówki na 1 godzinę, by się zamarynowało. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 25 min bez przykrycia, aż ryba będzie chrupiąca.
A dla tych, którzy chcą zrobić wersje oryginalną, podaję składniki na Karpia w stylu orientalnym:
- 200 dag karpia
- 40 dag orzechów ziemnych
- 1 ząbek czosnku
- łyżka pokrojonej świeżej kolendry
- 1-2 łyżki sosu sweet chilli
- 1 łyżeczka sosu rybnego (zamiast soli)
- szalotka (najlepiej bananowa)