Ciasto dyniowe
Chyba nigdy nie miałam szczęścia do pieczenia ciast marchewkowych i dyniowych. Efekt zawsze był ten sam – zakalec. A tu niespodzianka! Albo przepis jest idealny, albo nasz nowy mikser czyni cuda! Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ.
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
- 2 szklanki mąki tortowej
posypka na ciasto:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Jajka i cukier ubij mikserem na puszystą i jasną masę (w mikserze planetarnym 4-5 minut na wysokich obrotach). Dodaj pozostałe składniki – proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kurkumę, startą dynię i mąkę.
Cisto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp na wierzchu cukrem z cynamonem i płatkami migdałów.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 35-40 minut.