Ciasteczka ryżowe Oli Fasoli
To ciasteczka, które na pewno Cię zaskoczą! Jak pierwszy raz je skosztowałam zupełnie nie mogłam odgadnąć z czego są zrobione. Tak więc przepis idealny – proste ciasteczka, rewelacyjne w smaku. A dostałam ten przepis od Oli. Więcej o Oli, jej wesołej rodzince i ich fantastycznych sposobach na życie znajdziecie na blogu Kajtostany.
Składniki:
- 1 opakowanie kleiku ryżowego (bez mleka) i bezsmakowe
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (ja daje mniej)
- kostka masła (można nieco mniej)
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek i ubij pianę z 4 białek. W osobnym naczyniu zmiksuj 4 żółtka, cukier i miękkie masło. Gdy masa żółtkowa bedzie już puszysta dodaj pianę z białek i kleik ryżowey. Najlepiej dodawaj powoli, po łyżce.
Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta i foruj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub mata sylikonową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (180-185 stopni) i piecz ok. 30 minut. Kontroluj jednak żeby się nie przypaliły od spodu.