Chlebowe kwiatki z łososiem
Proste, szybkie, efektowne i smaczne śniadanie… czyli esencja tego, czego możecie się po degusto spodziewać.
Składniki:
- 200g łososia norweskiego wędzonego
- 4 kromki chleba (zbliżony do kwadratu w przekroju)
- 4 jaja
- ser żółty dojrzewający (parmezan, dziurgas, cheddar, itp.)
- tymianek (najlepiej świeży)
- czosnek niedźwiedzi
- pieprz
- masło
Wykonanie:
Kokilki wysmaruj masłem. Kromkę chleba natnij na środku każdego boku (prostopadle) i wepchnij ją do kokilka. Jeśli skórka jest mocno spieczona, to można ją odciąć, lub zrobić jeszcze 4 nacięcia – chodzi o to żeby się chleb nie połamał za bardzo tylko ładnie wyścielił dno i ścianki kokilka.
Łososia pokrój w cienkie plastry i ułóż w kółeczko wewnątrz chlebka. Do środka wsyp starty ser i wbij jajko. Udekoruj gałązkami tymianku, posyp czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i pociętym tymiankiem. Można lekko posolić, ale pamiętaj, że wędzony łosoś bywa bardzo słony… a z solą nie warto przesadzać. ;))
Tak przygotowane kokilki wstaw na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Żółtko powinno mieć konsystencję jajka na miękko, jeśli wolisz bardziej ścięte, to potrzymaj do 20 minut. Smacznego! :)
Niezły pomysł na chlebki
ale pomyslowe, swietny przepis.