Sałatka z Krymu
Tym razem wspomnienie kulinarne z podróży. Kilka lat temu byliśmy na Krymie. Oprócz zdjęć, zachwytu i postanowienia, że jeszcze tam wrócimy, przywieźliśmy też przepis na sałatkę. Jedliśmy ją w hotelu, ale nie było problemu z odkryciem jej składników. Od tego czasu jest to jedna z ulubionych sałatek naszych, naszych znajomych i rodziny.
Składniki:
- opakowanie mrożonych paluszków krabowych
- pół ogórka
- 5 jaj
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz, przyprawy
- majonez
Wykonanie:
Paluszki krabowe rozmrozić. Pokroić w niezbyt cienkie paseczki. Ogórka obrać, pokroić w paseczki. Ugotować jajka, obrać i do sałatki pokroić tylko białko – też w paseczki. Żółtka można wykorzystać do innej sałatki – jeśli oczywiście planujemy w tym czasie zrobić kilka sałatek. Kukurydzę odsączyć i wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Opcjonalnie można dodać ser żółty – też pokrojony w paseczki.
Całość przyprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem.