Tortilla idealna

Sprawdziliśmy kilka przepisów na tortille aż w końcu trafiliśmy na idealny – prosty, szybki i z fantastycznym efektem końcowym. Wielu powie, że placki tortilli można dostać w każdym niemal sklepie, dużo nie kosztują i nie ma sensu robić. Cóż… polecam sprawdzić co mają w składzie poza mąką i wodą. ;)

Składniki (na 6-8 placków):

  • 2 szklanki mąki (ok. 250g)
  • smalec – 1cm odkrojone z kostki
  • szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Przepis, na którym bazujemy, znaleźliśmy na blogu Passionfruit.

Do miski wlej szklankę gorącej wody i rozpuść w niej smalec. Kiedy trochę przestygnie (na tyle by nie poparzyć przy wyrabianiu ciasta) dodaj sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrób ciasto, w razie potrzeby dodając mąki lub wody – wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do ręki.

Rozgrzej patelnię do naleśnikóe. Z ciasta formuj kulki, następnie rozwałkuj jej na placuszki o średnicy dostosowanej do wielkości patelni. Grubość ciasta zależnie od indywidualnych upodobań. Jeśli chodzi o technikę samego smażenia, to: smażymy na sucho, kilkukrotnie obracając w trakcie smażenia. Trzeba uważać żeby nie przypalić, najlepiej zdjąć gdy po obu stronach lekko się zrumieni.

Jeśli przetrzymasz zbyt długo na patelni, to tortille zrobią się twarde i kruche – do większości zastosować lepiej by były elastyczne (kluczowy jest tutaj dodatek smalcu) – łatwiej zawijać, itp. Mąka może być zwykła, pszenna. Można też dodać mąki kukurydzianej, ale nie jest to niezbędny składnik.

1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Przekąski i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *