Tarta jabłkowa na opak

Tym razem znowu bajecznie prosty i szybki przepis na osłodzenie sobie życia. Po raz kolejny wykorzystamy tutaj ciasto francuskie (jeśli jeszcze tego nie wiecie, to powinniście zawsze w lodówce je mieć – polecamy to nie mrożone z Lidla lub Biedronki ;). Przepis pochodzi z fantastycznego miesięcznika Ruczaj Cafe od pana Mikołaja Mańko.

Składniki:

  • 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego (arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
  • 5 – 6 jabłek (najlepsza koksa)
  • 1/3 kostki masła
  • łyżka cukry pudru
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Na patelni roztopić masło, dodać do niego cukier i cynamon – zamieszać. Włożyć kawałki jabłek. Smażyć mieszając 10 min tak aby owoce zostały powleczone syropem ze wszystkich stron.

Tak przygotowane jabłka gęsto ułożyć w formie do pieczenia. Następnie przykryć je płatem ciasta delikatnie upychając jego końce na brzegach formy. Widelcem zrobić nakłucia na całej powierzchni ciasta (można też upiec kilka małych szarlotek w kokilkach lub tarteletkach).

Włożyć do nagrzanego piekarnika – piec 20 min w temp 200 st.

Gotową tartę przewrócić dnem do góry przy przekładaniu na talerz lub tace.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Tarta jabłkowa na opak

  1. Ania pisze:

    Rewelacja! Na pewno wykorzystam ten przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *