Tarta tatrzańska

Oto ONA! Tarta dla której poszukiwaliśmy przepisu na idealne kruche ciasto! Tarte z bundzem i bryndzą jedliśmy w Karczmie Polany w Kościelisku. I to nie raz! Od dawna chcieliśmy ten cudowny smak odtworzyć w domu. Wreszcie się udało! Zdradzimy Wam ten sekret!

Składniki:

  • bundz (ser owczy) – 400g
  • bryndza – 250g
  • 180ml kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • suszona żurawina
  • tymianek, sól, pieprz

Wykonanie:

Dokładny przepis na nasze fantastyczne kruche ciasto znajdziesz TUTAJ.

Bundz pokrój w kostkę, jaja wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą pieprzem i tymiankiem. Dodaj żurawinę i wymieszaj.

Na podpieczonym spodzie tarty rozłóż sery (najpierw bunc, a na nim bryndzę), zalej przygotowaną zalewą z jaj i śmietany i do piekarnika (180 stopni, ok. 30 minut). Jeśli masz świeży tymianek, to dorzuć kilka gałązek na wierzch tarty przed włożeniem do piekarnika.

Tarta tatrzańska

Tarta tatrzańska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.