Tarta tatrzańska

Oto ONA! Tarta dla której poszukiwaliśmy przepisu na idealne kruche ciasto! Tarte z bundzem i bryndzą jedliśmy w Karczmie Polany w Kościelisku. I to nie raz! Od dawna chcieliśmy ten cudowny smak odtworzyć w domu. Wreszcie się udało! Zdradzimy Wam ten sekret!

Składniki:

  • bundz (ser owczy) – 400g
  • bryndza – 250g
  • 180ml kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • suszona żurawina
  • tymianek, sól, pieprz

Wykonanie:

Dokładny przepis na nasze fantastyczne kruche ciasto znajdziesz TUTAJ.

Bundz pokrój w kostkę, jaja wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą pieprzem i tymiankiem. Dodaj żurawinę i wymieszaj.

Na podpieczonym spodzie tarty rozłóż sery (najpierw bunc, a na nim bryndzę), zalej przygotowaną zalewą z jaj i śmietany i do piekarnika (180 stopni, ok. 30 minut). Jeśli masz świeży tymianek, to dorzuć kilka gałązek na wierzch tarty przed włożeniem do piekarnika.

Tarta tatrzańska

Tarta tatrzańska

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Przekąski i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *