Pierogi z kaszą i grzybami

Chyba wszyscy lubią pierogi. Do niedawno było to dość tradycyjne danie – ruskie, z grzybami, z mięsem. Ale dlaczego nie poeksperymentować? Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami już dawno chcieliśmy zrobić – wreszcie się udało! I jeszcze jedna uwaga – takie pierogi muszą być tłuste!
Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1 opakowanie tłustego białego sera (ok 275 g)
  • 25 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki usmażonej słoniny z cebulką
  • 1 jajko
  • przyprawy – pieprz, sól, bazylia, zioła które lubisz
  • masło i olej do smażenia

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • letnia woda – tyle ile zabierze

Wykonanie:

Zaczynamy od farszu. Cebule drobno pokrój i usmaż na masełku z dodatkiem oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony drobno czosnek i posiekane w drobną kostkę pieczarki. Dodaj nieco soli do smaku.

Kasze gryczaną gotuj według przepisu na opakowaniu. Wrzuć kaszę do miski i gdy nieco przestygnie dodaj cebulę z pieczarkami, pokruszony ser, jajko i dwie łyżki skwarek z cebulką. Dodaj przyprawy i wyrób masę ręką. Gotową masę odstaw do lodówki.

Teraz zabieramy się za ciasto. Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Wody dodajemy ok. 1,5 szklanki – ale to zależy od mąki. Ciasto powinno odstawać od ręki.

Wyrobione ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj farsz, zlepiaj i gotuj. Do wody w której będziesz gotować pierogi dodaj soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj jeszcze chwilkę po wypłynięciu na powierzchnię.

Podawaj koniecznie ze skwarkami i z cebulką :)

Pierogi-z-kasza-2Pierogi-z-kasza-3

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierogi i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *