Cynamonowe ciasto ze śliwkami

Och uwielbiam śliwki! Często pieczemy z nimi ciasta ucierane, czasem kruche, zapiekamy pod kruszonką. Ale tym razem chciałam jakoś inaczej… No to znalazłam fajne trzy przepisy. Na razie jeden – z bloga Gotuje bo lubię.

Składniki:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • śliwki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksuj masło i cukier, dodaj jajka i miksuj ok 2 minuty.

W miseczce wymieszaj mąkę krupczatkę, migdały, cynamon i proszek do pieczenia. Dodawaj do masy jajecznej i jeszcze chwilkę miksuj do połączenia się składników.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, lub jeśli użyjesz tak jak ja formy na tartę, wysmaruj ją masłem. Wyłóż ciasto do foremki i układaj śliwki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.

4 6 2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *