Zapiekane naleśniki z fetą i szpinakiem

Czy robiliście kiedyś zapiekane naleśniki? Jeśli nie – polecam. Wersji nadzienia może być bardzo dużo – z mięsem, warzywami, kapustą, ze szpinakiem. Najbardziej niesamowite w takim daniu jest to, że naleśniki robią się aksamitnie delikatne! Musicie spróbować! U nas wersja ze szpinakiem i serem feta.

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • pół opakowania jogurtu naturalnego – polecamy Grecki z Lidla – 400g
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka mąki
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, pieprz ziołowy – co lubisz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • jedna mozzarella
  • ser feta – jedno opakowanie

Sos beszamelowy:

  • dwie łyżki masła (albo więcej w zależności ile sosu potrzebujemy)
  • 2 łyżki mąki (mąki zawsze proporcjonalnie do ilości masła)
  • mleko
  • sól
  • gałka muszkatołowa – najlepiej świeżo zmielona
  • pieprz

Ciasto naleśnikowe:

  • 0,5l mleka
  • mąka
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju

Wykonanie:

Naleśniki: niby wszyscy wiemy jak je robić, ale na wszelki wypadek napiszę (jak mawiał jeden z moich profesorów „Wszyscy wiemy, że ‚Pana Tadeusza’ napisał Słowacki, ale zawsze lepiej to sprawdzić”). Do mleka dodaj jajko i olej (), następnie mieszając (trzepaczką lub mikserem) dodawaj mąkę (najlepiej przez sitko – nie zrobią się wtedy grudki). Mąki trzeba dodać tyle, by uzyskać właściwą konsystencję – zbliżoną do gęstej śmietany (zbyt rzadkie będzie przywierać i się rwać przy przewracaniu, zbyt gęste skończy się grubymi kluchami).

Sos beszamelowy: w średnim garnku rozgrzej masło. Następnie dodaj mąkę i dobrze zamieszaj. Chwilę podsmaż ciągle mieszając. Następnie dodaj mleko – nie przerywając mieszania. Najlepiej dolewaj mleko patiami – tak żeby sos się zagęszczał, ale żeby nie zrobiły się grudki. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Ja robię zawsze dość gęsty sos – taki jak śmietana.

Nadzienie: zamrożony szpinak wrzuć do rondelka i trzymaj na małym ogniu. Gdy się rozmrozi dodaj łyżkę masła i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmaż mieszając, aż zredukuje się woda. W miseczce przygotuj jogurt (można użyć oczywiście śmietany – ale od jakiegoś czasu w naszej kuchni jej miejsce zajmuje jogurt grecki) – wymieszaj pół opakowania + przyprawy i łyżeczka mąki. Do szpinaku wciśnij kilka kropel soku z cytryny, zamieszaj. Następnie dodaj śmietanę – zamieszaj. Niech się teraz jeszcze trochę podsmaży i szpinak mamy gotowy. Na końcu dodaj ser feta pokrojony w kosteczkę i wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym w którym będziesz zapiekać naleśniki rozsmaruj na dnie dwie łyżki beszamelu. Następnie układaj zawinięte naleśniki ze szpinakiem. Na końcu zalej pozostałym sosem i poukładaj pokrojoną w plasterki mozzarelle. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni – tak długo, aż ser i sos ładnie się zrumienią.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Zapiekane naleśniki z fetą i szpinakiem

  1. Ania pisze:

    Muszą obłędnie smakować! :)

  2. Gosia pisze:

    Zjadłabym z chęcią chociaż jednego, a może dwa…, pysznie wyglądają, ja też używam jogurtu greckiego z lidla, do sosu czosnkowego idealny:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *