Trufle z serka mascarpone

Tym razem kolejny smakołyk z serkiem mascarpone. Znaleźliśmy go w skarbnicy najlepszych pomysłów na słodkości – na blogu Moje Wypieki. Polecam – trufelki smakują zjawiskowo!

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki

Wykonanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (nad parą wodną) i lekko przestudzić.

Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier i wymieszać delikatnie łyżką.

Do masy serowej dodać przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować (tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zważyła). Wsypać migdały i wymieszać łyżką.

Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki – min. 1 godzinę.

Dodatkowo:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej.

Uformowane kuleczki schłodzić, a następnie zanurzać z czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Dowolnie udekorować i znowu schłodzić.

Wersja szybsza:

Formować kuleczki, a następnie obtaczać w zmielonych orzechach, zmielonych migdałach, kakao lub cynamonie – pełna dowolność – zależy co lubicie. Nam smakowały chyba najbardziej te z kakao z dodatkiem cynamonu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *